zaterdag 16 juli 2011

Bierviltjes uit het verleden en heden

Soms kom je nog wel eens wat onverwachts tegen.
Zo ook een tasje vol bierviltjes van zowel vroeger als van nu.
Wat heerlijk om deze viltjes weer eens vast te kunnen houden. Soms denk ik wel eens dat de huidige generatie bierbrouwers vergeten is hoe je een goed en degelijk bierviltje maakt.
Voor jullie allen dan toch hier onder wat foto's van de viltjes uit dit wonderlijke tasje:




maandag 11 juli 2011

staropramen (Tsjechiƫ)

Toen mijn waarde broer terug kwam van zijn reis naar Praag had hij tot mijn grote blijdschap 2 door hem aangekochte Tsjechische biertjes (0,5 L) bij. 
De eerste van deze twee is wel het bekendste Tsjechische biermerk wereldwijd. Het gaat hier om het merk: Staropramen.

(door: Wouter)
 
Ondanks dat ik dit bier nog nooit had geproefd/gezien in een kroeg of winkel kwam het logo me vaag bekend voor. Ik denk dat ik dit misschien op een van de talloze reisjes naar Duitsland wel eens in de schappen heb zien staan. Goed mogelijk want de Staropramen brouwerij is de op een na grootste van TsjechiĆ«. Het statische gebouw werdt in 1869 gebouwd en heden ten dagen is het nog in gebruik. Op de website van Staropramen is hier over een geweldig filmpje te vinden. www.staropramen.com 


Dat dit bier nog niet als standaard in de Nederlandse supermarkten ligt is voor mij ongekend. Zeker met de huidige toeloop van mensen uit de "Oostblok" zou je mogen verwachten dat deze misschien ook wel snakken naar een prettig smakend pilsje (i.p.v. het goedkope Euroshopper, Schultenbrau, Pit en Bier), want dat is precies wat het is.
Of het komt door dat het merk in 1993 is overgenomen door het Engelse Bass of omdat de Tsjechen misschien toch garant wilde staan voor een goede kwaliteit pils, is er uiteindelijk een eindproduct wat moeiteloos met zijn Nederlandse/Belgische vakbroeders kan concurreren. 


Mijn persoonlijke voorkeur ligt niet zo bij het gewone pilsje maar ondanks dat heb ik het met plezier genuttigd en is het ook zomers een prima drankje in de zon. Hopelijk bevalt het 2e biertje net zo goed en mag ik gerust zeggen dat mijn waarde broer vaker een biertje mee mag nemen!