vrijdag 25 februari 2011

TER DOLEN (donker, kriek, blond en tripel)

Ter Dolen Donker

Oorspronkelijk gebrouwen als kerstbier is dit onweerstaanbare donkere degustatiebier van 7,1% alcoholvolume vrijwel onmiddellijk een vaste waarde geworden.
Het is een neutraal fruitig lichtzoetig en zacht donker abdijbier van hoge gisting gebrouwen met 3 soorten mout en 2 hopsoorten met toevoeging van lichte en donkere kandijsuiker.
De meest gebruikte mout voor dit bier is de Munchener gerstemout. Dit gerstemout werd op iets hogere temperatuur afgeëest waardoor er een lichte verkleuring ontstaat. Hierdoor vind je in de Ter Dolen Donker ook een biscuit-achtige smaak. Hier bovenop komen lichte karameltoetsen afkomstig van een deel gekarameliseerde mout, aangevuld met de typische smaken van lichte en donkere kandijsuiker.
Onze donkere hergist op fles.

Ter Dolen Blond

Het eerste Limburgse abdijbier en tevens het eerste bier door kasteelbrouwerij De Dool gebrouwen.
Het is een volmondig, fluweelzacht en onvergelijkbaar blond, lichtbitter en -fruitig degustatiebier van hoge gisting met 6,1% alcoholgehalte dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen wordt met 2 soorten mout en 2 edele hopsoorten en door onze brouwmethode na gisting een volle zachte smaak krijgt.
Net zoals alle Ter Dolen bieren is de Ter Dolen blond gebrouwen met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Alhoewel je het niet onmiddellijk zou zeggen is Ter Dolen Blond 30% bitterder als een doorsnee pils.
Dit bier, dat velen op het prachtige terras aan de brouwerij hebben mogen ontdekken, wordt van het vat als een echte dorstlesser gedronken. Zoals een echt abdijbier verlangt wordt Ter Dolen blond hergist op fles.
In 2010 werd Ter Dolen Blond verkozen tot 3e beste Belgisch Abdijbier door de Standaard.

Ter Dolen Kriek

Dit jongste brouwsel van kasteelbrouwerij De Dool is een echt succesnummer en bovendien uniek in de wereld als een kriekabdijbier en daarom geschonken in 33cl glazen.
Dit ongefilterd bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 4,5% waar verse kriekensappen aan toegevoegd worden, is gemaakt van 1 soort mout en tarwe en 2 hopsoorten met toevoeging van kruiden als koriander en sinaasappelschillen.
Het is een zoet fruitbier met een citroenzurige toets zonder de echte biersmaak te verloochenen.

Ter Dolen Tripel

Een echt volwaardige volmout tripel van 8,1 % alcoholgehalte van koperblonde kleur. Gebrouwen volgens het Reinheitsgebot met 2 soorten mout en 2 soorten hop die 100% in België worden geteeld.
De Ter Dolen tripel is het superlatief van de typische Ter Dolen malsheid. Door bij het brouwen uitsluitend graan en geen suikers te gebruiken wordt de malsheid nog versterkt en heeft dit bier een rijk mondgevoel. Bij de eerste slokken proef je heel veel zachte tonen, vol van smaak met veel body zonder echt zoet te zijn. De hardere impressies, die dikwijls bij het proeven van granen zijn waar te nemen, zijn door de Ter Dolen gist mooi uitgevlakt tot een evenwichtig geheel. Eens het bier de tong is gepasseerd komt de nasmaak. Met zijn 30 EBU bitterheid is dit bier binnen het Belgisch tripelassortiment zeker geen doetje, bovendien is het een “vol hop” bier. Er wordt dus enkel gebruik gemaakt van natuurlijke hop wat je proeft in de nasmaak wanneer deze tripel een klein minuutje de keel is gepasseerd en er een aangename bitterheid waarneembaar blijft wat je doet verlangen naar een volgende slok!
Deze unieke tripel wordt hergist op fles.

1 opmerking:

  1. Heerlijke biertjes die Ter Dolens! Ga er denk zo 1 nuttigen...

    Zit nu overigens naar het wielrennen te kijken en tientallen Belgische dorpjes en komen voorbij. Wat valt er toch nog veel te ontdekken en te genieten (van lekkere biertjes) in dat prachtland!

    Mooi werk trouwens Marty!

    Groetjes Robin

    BeantwoordenVerwijderen