vrijdag 30 december 2011

Mythos Grieks restaurant Hoeven

Naast bierliefhebber zijn wij ook fan van de Griekse keuken en zullen daarom deze blog ook gebruiken om enkele Griekse restaurants te recenseren. Op een aantal punten zal de betreffende 'Griek' beoordeeld worden door middel van rapportcijfers, ondersteund met enkele steekwoorden. Te beginnen met het Griekse restaurant Mythos in Hoeven (West-Brabant) aangedaan op 24 november 2011.



Robin:

Locatie/sfeer:     9     ,   Mooi pand en decor, je waant je echt in Griekenland.
Service:             7     ,   Tijdige bediening, geen welkomhand of jasaanname.
Prijs:                 5     ,   Aan de duurdere kant, geen optie tot keuzemenu.
Kwaliteit            7     ,   Zie uitsplitsing hieronder;

Voor:      Inktvisringen in vissaus    9      , Erg sterk met name door heerlijke vissaus
Hoofd:    Mixed Grill                      6      , Grote porties, te snel afgekoeld, weinig saus
Na:         Ijs (vanille, chocolade)     7      , Niks mis mee, ook niet speciaal

De Zwarte Tinus

Sommige dingen in een huis of kamer zijn niet zozeer speciaal vanwege het voorwerp zelf maar des te meer door de afkomst of  herinnering aan iets wat in verband staat met het voorwerp. Zo staat er bovenop mijn boekenkast  al een tijdje een fraaie halve liter fles van het dubbelbier 'Zwarte Tinus'. Steeds als ik dit flesje wat beter bekijk gaat de gedachte terug naar een ietwat grijze dag in maart van het jaar 2010. Aan een vriendin had ik gevraagd of zij mij op deze dag, op station Rotterdam Centraal, geblinddoekt in de trein kon zetten naar een voor mij onbekende bestemming. Ja, een mens heeft soms vreemde hobby's. De 18e halte moest ik uitstappen waaraan ik uiteraard, nieuwsgierig als ik was, gehoor gaf. 


Ik bleek mij te bevinden in Koog-Zaandijk, een naam die ik vaag kende van de korfbaluitslagen op teletekst.
Toen ik wat verder het dorp inliep en aankwam op de Zaanse Schans begreep ik waarom ik hier naartoe was geloodst. De Zaanse Schans is een van Nederlands grootste attracties, en dan vooral voor buitenlandse toeristen. Hier zijn een aantal ouderwetse windmolens, Hollandse huizen en oude boerderijen te bezichtigen en dat alles omringd met veel water en een uitgestrekt polderlandschap. Hollandser dan dit bestaat niet en voor de talrijk opgekomen, veelal Japanse, toeristen vormt de Zaanse Schans natuurlijk een prachtige combi met het niet zo veel verder gelegen Amsterdam.


Na mijn ronde door de molens, huisjes en souvenirwinkeltjes vond ik het welletjes en bezocht nog even het dorp, dat toch op de route lag naar het station. Zoals het een goed verkenner betaamd deed ik de plaatselijke bakker en snackbar aan en vond ik zelfs nog een ouderwetse slijterij. Ik had niet veel tijd nodig om te kiezen voor de Zwarte Tinus als souvenir voor thuis. De jongen op het etiket deed me sterk denken aan Kuifje, en zo voelde ik me deze dag dan ook. 


De Zwarte Tinus is een donker bier met een alcoholgehalte van 7%. Als brouwerij wordt vermeld; 'Het geheim van de smid'. Research leert me dat deze brouwerij niet echt bestaat, maar vernoemd is naar een restaurant in Tilburg die haar bieren laat brouwen bij brouwerij 't Volen in Volendam. Er is ook een blonde variant van de Zwarte Tinus, te weten; Rooie Mien. De exacte smaak van de Zwarte Tinus is me helaas ontschoten en dus zou ik deze, en natuurlijk de Rooie Mien nog graag een keer nuttigen. De herinneringen die dat ene flesje oproepen, zullen echter altijd blijven. 


Door: Robin

maandag 29 augustus 2011

The Beerwall - Brugge

Door: Wouter
Dat Brugge een wonderlijke stad is waar je als je tussen de auto's door kijkt het verleden bijna kan beleven: De mannen zittend op houten banken, drinkend van pullen met bier uit Brugge. Mannen en vrouwen in koetsen getrokken door glanzende paarden. De kleine kroegjes en de talloze bruggetjes & kerken.... En te midden van dit alles: de brouwerij van Brugse Zot & Straffe Hendrik. BROUWERIJ DE HALVE MAAN.

Ondanks dat deze jongen al geruime tijd (2 maanden) bierloos door het leven gaat (zie: Dieet) wist hij in Brugge per toeval op een van de meest merkwaardige maar tevens schitterende locaties te stuiten: "The Beerwall"

The Beerwall
780!! Belgische Biersoorten met bijpassend glas in verschillende wandkasten geëxposeerd. Het feit dat ik als "startend" bier drinker (zo mag ik me met 23 lentes toch wel noemen??) niet bekend was met het fenomeen 'The Beerwall' is aan het bezoekersaantal te zien geen schande. Het is zelfs rustig te noemen op een donderdag middag om 4 uur. Samen met mijn vriendin was ik tijdens de rondvaart al voor bij de Halve Maan Brouwerij gekomen (www.halvemaan.be), en ook langs dit pandje waar dus de muur vol met bier staat. Nu ik voor het pand sta moet ik ook eerlijk zeggen dat iedereen hier zo voor bij zou lopen aangezien alleen een kleine plaat aan de muur verraad dat hier 'The Beerwall' zich bevind. Maar ondanks de matige promotie moet ik zeggen dat de muur vol met flesjes en schitterende glazen een lust voor het oog is. En wat blijkt. Achter in de zaak zit ook nog een cafe, waar een aantal van deze schitterende bieren genuttigd kan worden! Voor elke bier fanaat een belangrijke locatie: www.2-be.biz





zaterdag 16 juli 2011

Bierviltjes uit het verleden en heden

Soms kom je nog wel eens wat onverwachts tegen.
Zo ook een tasje vol bierviltjes van zowel vroeger als van nu.
Wat heerlijk om deze viltjes weer eens vast te kunnen houden. Soms denk ik wel eens dat de huidige generatie bierbrouwers vergeten is hoe je een goed en degelijk bierviltje maakt.
Voor jullie allen dan toch hier onder wat foto's van de viltjes uit dit wonderlijke tasje:




maandag 11 juli 2011

staropramen (Tsjechië)

Toen mijn waarde broer terug kwam van zijn reis naar Praag had hij tot mijn grote blijdschap 2 door hem aangekochte Tsjechische biertjes (0,5 L) bij. 
De eerste van deze twee is wel het bekendste Tsjechische biermerk wereldwijd. Het gaat hier om het merk: Staropramen.

(door: Wouter)
 
Ondanks dat ik dit bier nog nooit had geproefd/gezien in een kroeg of winkel kwam het logo me vaag bekend voor. Ik denk dat ik dit misschien op een van de talloze reisjes naar Duitsland wel eens in de schappen heb zien staan. Goed mogelijk want de Staropramen brouwerij is de op een na grootste van Tsjechië. Het statische gebouw werdt in 1869 gebouwd en heden ten dagen is het nog in gebruik. Op de website van Staropramen is hier over een geweldig filmpje te vinden. www.staropramen.com 


Dat dit bier nog niet als standaard in de Nederlandse supermarkten ligt is voor mij ongekend. Zeker met de huidige toeloop van mensen uit de "Oostblok" zou je mogen verwachten dat deze misschien ook wel snakken naar een prettig smakend pilsje (i.p.v. het goedkope Euroshopper, Schultenbrau, Pit en Bier), want dat is precies wat het is.
Of het komt door dat het merk in 1993 is overgenomen door het Engelse Bass of omdat de Tsjechen misschien toch garant wilde staan voor een goede kwaliteit pils, is er uiteindelijk een eindproduct wat moeiteloos met zijn Nederlandse/Belgische vakbroeders kan concurreren. 


Mijn persoonlijke voorkeur ligt niet zo bij het gewone pilsje maar ondanks dat heb ik het met plezier genuttigd en is het ook zomers een prima drankje in de zon. Hopelijk bevalt het 2e biertje net zo goed en mag ik gerust zeggen dat mijn waarde broer vaker een biertje mee mag nemen!


 


woensdag 29 juni 2011

UK Trip (intro)

UK TRIP Juni 2011 (intro)

(door Wouter)
In de komende dagen zal ik hier mijn verslag geven van mijn UK trip die ik maakte naar Londen samen met Sophie. Tijdens deze trip zijn er verschillende Engelse en niet Engelse bieren genuttigd waardoor ik het toch wel noodzakelijk acht jullie hier van op de hoogte te stellen.

Als opwarmer plaats ik hier een foto van een lijst die aan de muur hing in een van de vele geweldige Engelse pubs. Deze lijst bevat verschillende Guiness etiketten welke over heel de wereld ooit geproduceerd zijn. Een mooie herinnering aan de heerlijke Guiness pint die ik mocht nuttigen! 

Binnenkort meer!

maandag 6 juni 2011

Cuvée des Trolls

Enorm groot, piepklein, boosaardig of vol met goede bedoelingen, moppentapper of oorlogszuchtig, iedereen heeft zijn eigen idee over hoe en wat een trol is. Fantasieën verschillen. Daarom hierbij enkele tips om een trol te herkennen, mocht er ooit één je pad kruisen… 

(Door: Wouter)
Het is voor ons, mensen, moeilijk om ons een voorstelling te maken van een Troll. Ze leven onder de grond, waar het donker de natuurlijke vijand van het licht is. Trollen verstenen, zwellen op, ja… ontploffen zelfs als er licht op hen valt.
Weinig mensen hebben al een Troll gezien. De Kragntrolls, kleine hopen opeengestapelde steentjes duidt duidelijk de aanwijzigheid van Trollen aan. Meestal worden ze in het Noorden, meer bepaald in Noorwegen, opgemerkt. De talrijke regionale legendes zijn duidelijk het bewijs van.

Wat heeft dit alles nu met bier te maken hoor ik u denken?
Cuvée des Trolls staat beter bekend in de volksmond onder de naam: Trollenbier. 


De eerste indrukken:
Ik kan me niet herinneren eerder een biertje met zo'n geweldig etiket en zo'n geweldig verhaal te hebben genuttigd. Ik moet zeggen dat mijn mening gebasseerd is op een half glas van dit wonderlijke vocht (dit omdat zoals het een waardige bierdrinker betaamt, ik dit flesje heb gedeeld met Robin die hier ook regelmatig blogt). 
Het bier zou 7% alcohol bevatten wat naar mijn mening een mooie hoeveelheid is, maar na het nemen van de eerste slok lijkt iets mijn verbijstering te hebben gegrepen. Wat is dit bier ontzettend luchtig. Geen zwaar gevoel in de maag, geen klap in de nek van de alcohol nee een fris en fruitig biertje.

Fruitig:
Dat dit bier een enorme lekkere smaak heeft en onwijs luchtig drinkt komt door 2 hele belangrijke eigenschappen van dit bier: 
- Een hoger CO2 saturatiepunt dan andere bieren;
- sinaasappelschillen worden toegevoegd aan het kook proces.

Buiten dat dit een onwijs lekker biertje blijkt te zijn is zowel het etiket als het glas voorzien van de mooie Trollen afbeelding. Ook de website mag een vermelding apart krijgen: www.cuveedestrolls.com  (deze is gewoon in het Nederlands!)

Cadeau:
In minder dan een maand zal ik vieren dat ik weer een jaar ouder ben geworden en wat zou een mooier cadeau zijn dan de: Tamboer Trolls : 6 flessen + 1 glas


woensdag 1 juni 2011

Gordon Finest Scotch

Ik kan me niet heugen eerder een biertje uit de Gordon Finest serie geproefd te hebben. Merkwaardig genoeg worden deze karaktervolle bieren gebrouwen in Groot-Brittannië maar gebotteld in België. De eerste kennismaking met deze biersoort, om precies te zijn met de Gordon Finest Scotch was een zeer aangename en maakt me nieuwsgierig naar de overige varianten, te weten; 


- Gordon Finest Platinum
- Gordon Finest Gold
- Gordon Finest Red
- Gordon Finest Silver
- Gordon Xmas
- Gordon Finest Copper
- Gordon Five




Gordon Scotch Ale werd geboren in de heidevelden, te midden van de woeste lochs en de Schotse spookkastelen. Dit bruine bier, dat aan een donkere robijn doet denken, steekt vol contrasten : het is sterk '8,0 % alc. in vol.) en zacht tegelijk. De bittere hopbellen worden gecombineerd met een suikerzoet tintje en de typische gebrande moutsmaak geven het bier zijn onweerstaanbaar warme karakter. De afdronk is krachtig en zacht tegelijk en werkelijk één grote streling voor het gehemelte. Deze unieke nectar wordt voor de export gecommercialiseerd onder de merknaam Douglas Scotch Ale. De fles is getooid in de kleuren van het tartan van de Gordon-clan, die teruggaat tot de 12e eeuw, net zoals de distel, het symbool van Schotland. Deze distel schonk ook zijn elegante vormen aan het exclusieve glas waarin de Gordon Scotch Ale in optimale omstandigheden kan gedegusteerd worden. Precies daaraan is de clan van de kenners te herkennen...


Dit wetende, zal de volgende Gordon Finest Scotch zo mogelijk nog beter smaken!


Robin Daas

BIOS

Uit het fraaie Kreta werden 2 flesjes BIOS bier aangeleverd die inmiddels al aan een smaaktest zijn onderworpen. Zo uitdagend als het flesje ( en dan met name de vorm van het flesje) eruitziet, zo middelmatig kan de inhoud bestempeld worden. Niet dat de BIOS er niet inging, maar bijzondere smaakeffecten konden allerminst worden waargenomen. Hoe deze Griekse 'Heineken' in het thuisland beoordeeld wordt weet ik niet, maar mijn voorkeur uit het land van de mythen gaat in elk geval uit naar het Mythos bier.


       Robin Daas

zondag 22 mei 2011

Jupiler Force 0,0% Alcohol

Het aller nieuwste drankje dat het Belgische biermerk Jupiler op de wereld heeft gebracht heet Jupiler Force! Ik heb hem zelf al mogen proeven en eerlijk gezegd smaakte het niet helemaal zoals verwacht. Op het blik staat het woord 'frisdrank'. Hierdoor brengt Jupiler de klant op een verkeerd spoor. Het betrefd hier een alcohol-vrij biertje! Jammer genoeg voegt het niets toe aan de reeds bestaande biertjes zonder alcohol (neem hun eigen Na-Bier! De citrussmaak, die ze toegevoegd zouden hebben, komt niet goed genoeg over. Het is verder een normaal pintje zonder alcohol. Koud kan deze drank prima door gedronken worden wat dan weer als pluspunt mag gelden. Leuk weetje: Breda was de eerste plaats in Nederland waar deze drank gratis werd uitgedeeld door het Jupiler Promotie Team. Één van die blikjes heb ik uiteindelijk ook gebruikt voor deze recensie!



zaterdag 16 april 2011

Franziskaner Weissbier Dunkel

Franziskaner Weissbier Dunkel
(Door Wouter)
Toen Maarten terug kwam van zijn weekje wintersport had hij tot mijn verbazing een leuke verrassing bij voor Robin en mij. 2 voor mij nog onbekende biertjes. Dat ik de Franziskaner Weissbier Dunkel in ontvangst mocht nemen was dan ook een waar feest.

Op een rustige vrijdag avond besluit ik onderwijl kijkend naar een van mijn favoriete 'Engelse Detectives' om deze halve liter aan Duitsbier eens open te maken. Met de opener in mijn hand bestudeer ik op mijn gemak het etiket. Op de voorkant staat zoals bij wel meer bier het kenmerk is een oude monnik die geniet van het net gebrouwen bier. Het bordeaux rode etiket zorgt voor een mooi geheel samen met de massief bruine fles. Tevens is er op de bijlage een advies te vinden voor het 'Hoe in te schenken'. 


 
'Het ziet er uit als troebel slootwater'
De geur: Kruidig, krachtig eigenlijk past de geur precies bij de uitstraling van dit biertje.
De look: Na dat ik het biertje volgens de aanwijzing op de achterkant heb ingeschonken valt me op dat dit bier nog het meest lijkt op slootwater (puur op de kleur afgaand).
De smaak: Bij de eerste paar slokken trek ik gelijk de vergelijking met een 'herfstbok' en ergens ook nog wel met een wat luchtigere 'abdij variant'. Dat het biertje er uitziet als troebel slootwater doet niets af aan de smaak. Een licht kruidige smaak die prettig drinkt. Met 5% ook zeker geen zwaar bier maar gewoon een heerlijk biertje voor op een regenachtige zondagmiddag of een rustige vrijdag avond. 

 
 Conclusie
Dit is een prima biertje al zal menig ander persoon misschien een nog kruidigere smaak willen proeven en zelfs misschien de 5% wat te weinig vinden. 
Mijn belangstelling is dan ook zeker gewekt om ook eens naar de andere bieren te kijken al kent Weiss bier maar 3 varianten:
- Helles Hefeweizen
- Dunkles Hefeweizen
- Kristalweizen / Klares Weizenbier
In het geval van Franziskaner Weissbier kent men ook nog de:
- 'alcoholvrije' versie
- de 'light' versie
- en er is zelfs een thuis tap systeem op de markt gebracht.
Ik kan niet wachten tot ik de Kristalweizen (of ook wel de kristallklar) kan proberen.
Rest mij alleen nog te melden dat ik zeer nieuwsgierig ben naar de bevindingen van Robin en zijn apprate bier.



maandag 11 april 2011

Asahi - Super Dry

(Door: Wouter)
Tijdens het eten van wat overheerlijk Sushi werd mij voorgesteld om eens een Japans biertje te drinken in plaats van het standaard Jupiler wat geschonken wordt in dit soort eet gelegenheden. Met navraag wat voor bier ze hadden besloot ik niet te gaan voor het bier met de "Groene Thee" smaak maar voor een "extra droge" de Asahi Super Dry.




 De prachtige wat grotere (groter dan normaal) fles met het zilverkleurige etiket er op doet mijn verwachtingen groeien. Na de eerste slok blijkt de ondertitel "Super Dry" dit biertje zeker eer aan te doen. Een erg droge afdronk, zo als men dat ook wel noemt. Perfect voor bij een bord overheerlijke sushi, wat minder geschikt om zo maar op een avondje met je vrienden te drinken. 
Persoonlijk houd ik namelijk van de wat meer fruitigere biertjes dan de droge.



Helaas was ik in het restaurant niet in staat om een goede foto van dit pracht van een fles te maken maar op internet hebben ze een keur aan plaatjes. Waaronder het hier boven afgebeelde etiket. Op het etiket was overigens leesbaar dat dit bier speciaal voor de Europese markt gebrouwen wordt in de UK. Maar ik begreep dat ze ook een licentie overeenkomst hebben met een Tsjechische Brouwerij. Of het ook verkrijgbaar is in de supermarkt is mij niet bekend maar wellicht bij de beter bierhandel.

Ik zeg zeker een keer de moeite van het proberen waard, zeker als je het combineert met een lekker bord Sushi.

maandag 14 maart 2011

Gerardus Wittems Kloosterbier

Gerardus Wittems Kloosterbier

Na een bezoek te hebben gebracht aan een lokale platenbeurs waar redelijk wat oude vinyl LP's waren aangeschaft, werd het tijd om deze platen te luisteren onder het genot van een lekker biertje. Na eerst een aantal normale pilsjes te hebben genuttigd werd het tijd om een speciaal biertje te proberen in dit geval:

Tijdens de klanken van Johnny Cash en ook nog wat Rolling Stones platen werd mij duidelijk dat dit vooral een prettig drinkend kloosterbiertje is. Soms heb je kloosterbier met een "stevige bite". Gerardus Wittems heeft dit totaal niet. Het heeft de smaak van een kloosterbiertje maar zeker niet de zwaarte van dit soort bier. Met zijn 7% vind ik dit een perfect biertje om op een grijze zondag middag te nuttigen onderwijl luisterend naar heerlijke klanken uit de LP-speler. 



Wat meer info omtrent dit biertje:
Gerardus Wittems Kloosterbier vindt zijn oorsprong in het redemptoristenklooster te Wittem, waar de edele brouwkunst tot 1052 bloeide. Dit unieke bier van hoge gisting wordt nu gebrouwen door de Gulpener Bierbrouwerij te Gulpen-Wittem. 
Gerardus is tevens ook verkrijgbaar in een 'Blonde' variant. Om eerlijk te zijn kan ik niet wachten de Blonde versie te mogen proeven. 

Meer info over Gerardus Wittems bier en de Gulpener brouwerij vind je op: 
http://www.gulpener.nl/bieren/gerardus+wittems+kloosterbier?bier=10



donderdag 3 maart 2011

Palm Biertje??

Raad jij de naam van het nieuwe Palm biertje??

http://www.facebook.com/Palmbier

dinsdag 1 maart 2011

Stormloop op OetelDress (Bavaria)

Stormloop op OetelDress

DEN BOSCH - De OetelDress, het carnavalsjurkje in de Oeteldonkse kleuren dat biermerk Bavaria vrijdag lanceert, is zeer gewild. In diverse Bavaria-cafés staat de telefoon roodgloeiend door mensen die het jurkje willen reserveren. De OetelDress is dinsdagavond gepresenteerd in café Jeronimus op de Markt.

De Graven van Leuven heeft 150 jurkjes besteld, dinsdagmiddag waren er al zo'n tachtig weg. Vrijdag (11-2) kunnen ze worden opgehaald. In totaal worden er 1500 geleverd aan cafés in Den Bosch.

De Oeteldonksche Club heeft gemengde gevoelens bij het jurkje. "Alle rood-wit-gele initiatieven juichen we toe", zegt Sander van de Gevel. "Maar het Oeteldonkse carnaval is een traditie, het is dan jammer dat het merk Oeteldonk steeds commerciëler wordt."

maandag 28 februari 2011

Klassiekers!

Toevallig kwam ik deze speciale en al vrij oude biervildjes van Heineken tegen! Speciaal voor het carnval!

Meibockfestival 2011

Meibockfestival 2011


Lentekriebels op 13e Meibockfestival in Amsterdam.

In de Posthoornkerk in Amsterdam zullen op zondag 17 april de lentekriebels weer volop los barsten. Op die dag organiseren brouwerij de Prael en PINT regio Noord-Holland daar het 13e Meibockfestival. Op die dag hebben de bezoekers dus een unieke kans om op een fraaie locatie kennis te maken met een gevarieerd aanbod aan meibocken en andere voorjaarsbieren uit eigen land en daarbuiten. Dit alles in een prettige sfeer, waarin vooral het plezier van het ontdekken van nieuwe bieren en het opnieuw genieten van oude bekenden voorop staat.
Het Meibockfestival is in het leven geroepen om bierliefhebbers en andere belangstellenden de kans te geven om te ontdekken wat het lenteseizoen te bieden heeft als het om bier gaat. Daarbij streeft de organisatie er al jaren naar om juist die bieren te schenken die je niet in elke supermarkt vindt.
Dat het publiek dat weet te waarderen bleek onder andere vorig jaar, toen de bezoekers het bier van de Beierse brouwerij Schlenkerla als lekkerste bier kozen. Ook bieren van andere, vaak kleine, brouwerijen vinden elk jaar weer gretig aftrek. Om het karakter van het festival nog meer te benadrukken en duidelijk te maken dat het gaat om proeven in plaats van zoveel mogelijk drinken worden de bieren geschonken in kleinere glazen (15cl) en zijn de prijzen daar op aangepast. Bezoekers kunnen dus meerdere bieren proberen zonder dat dit vervelende gevolgen krijgt. Voor wie nog moet rijden of om andere redenen alcoholvrij moet of wil blijven is er naast bier ook fris en koffie verkrijgbaar en verder kun je op het festival ook een opkomende trek doeltreffend bestrijden, want voor een hartige hap wordt gezorgd.
Kortom: Ook dit jaar zal het Meibockfestival weer een ideale manier zijn om een lentemiddag in April door te brengen met een drankje, een hapje en vooral veel gezelligheid. PINT Regio Noord-Holland en Brouwerij de Prael verheugen zich er op ook deze keer weer velen te mogen ontvangen om samen te vieren dat het voorjaar is en daarbij te genieten van de heerlijke bieren die daar bij horen.

13e Meibockfestival te Amsterdam

Bierfestival met ruim dertig voorjaarsbieren
Datum:
zondag 17 april 2011
Tijd: 13:00 - 20:00
Plaats: Posthoornkerk
 Haarlemmerstraat 126a
 1013 EX amsterdam
Entree: EUR 6,-- inclusief EUR 2,-- statiegeld voor het festivalglasMuntjes: EUR 1,75, 6 voor EUR 10,--
Wanneer je het festivalglas schoon en heel inlevert krijg je het statiegeld retour.

Grolsch De Klok Blond


(door: Wouter)
Grolsch De Klok Blond
Dat Grolsch veel tijd en geld steekt in de vormgeving van hun producten bleek al wel uit hun wonderschoon vormgegeven bierflesje, om nog maar te zwijgen over de Beugel flessen van dit befaamde Nederlandse Biermerk. Bij de 0,5 Liter blikken voor hun nieuwe kindje: De Klok Blond, hebben ze deze prachtige vormgeving wederom doorgezet. 

Wat veel mensen niet weten is dat de Grolsche bierbrouwerij van 1809 tot 1954 Brouwerij De Klok heette.  Grolsch vind het dan ook tijd worden voor een eerbetoon aan Brouwerij De Klok. Grolsch blond heet daarom vanaf nu De Klok Blond. Aan de smaak en het karakter van dit bier verandert niets. Zelf zegt Grolsch dat het een fris biertje is. Persoonlijk vind ik dat er betere en frissere blond biertjes zijn dan deze De Klok Blond. Al weet iedereen dat Grolsch garant staat voor kwaliteits bier. Dit biertje is dan ook zeker geen slecht bier, het onderscheid zich alleen niet van de andere blond bieren. Het enige puntje van onderscheiding is dan toch wel de vormgeving (het bier is trouwens alleen verkrijgbaar in 0,5 L. blikken). Desalniettemin blijft dit een fijn biertje voor de zwoele zomer avonden.

 
 

vrijdag 25 februari 2011

Duff (the Simpsons)





DUFF
Das legendäre DUFF Bier ist ein mildes Lagerbier, gebraut nach dem
Deutschen Reinheitsgebot in der Eschweger Klosterbrauerei.
Auftraggeber und Markenrechtinhaber ist die Duff Beer UG (haftungsbeschränkt).
Zutaten: Wasser, Gerstenmalz, Hopfen, Hopfenextrakt
Alc. 4,9 % vol.



TER DOLEN (donker, kriek, blond en tripel)

Ter Dolen Donker

Oorspronkelijk gebrouwen als kerstbier is dit onweerstaanbare donkere degustatiebier van 7,1% alcoholvolume vrijwel onmiddellijk een vaste waarde geworden.
Het is een neutraal fruitig lichtzoetig en zacht donker abdijbier van hoge gisting gebrouwen met 3 soorten mout en 2 hopsoorten met toevoeging van lichte en donkere kandijsuiker.
De meest gebruikte mout voor dit bier is de Munchener gerstemout. Dit gerstemout werd op iets hogere temperatuur afgeëest waardoor er een lichte verkleuring ontstaat. Hierdoor vind je in de Ter Dolen Donker ook een biscuit-achtige smaak. Hier bovenop komen lichte karameltoetsen afkomstig van een deel gekarameliseerde mout, aangevuld met de typische smaken van lichte en donkere kandijsuiker.
Onze donkere hergist op fles.

Ter Dolen Blond

Het eerste Limburgse abdijbier en tevens het eerste bier door kasteelbrouwerij De Dool gebrouwen.
Het is een volmondig, fluweelzacht en onvergelijkbaar blond, lichtbitter en -fruitig degustatiebier van hoge gisting met 6,1% alcoholgehalte dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen wordt met 2 soorten mout en 2 edele hopsoorten en door onze brouwmethode na gisting een volle zachte smaak krijgt.
Net zoals alle Ter Dolen bieren is de Ter Dolen blond gebrouwen met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Alhoewel je het niet onmiddellijk zou zeggen is Ter Dolen Blond 30% bitterder als een doorsnee pils.
Dit bier, dat velen op het prachtige terras aan de brouwerij hebben mogen ontdekken, wordt van het vat als een echte dorstlesser gedronken. Zoals een echt abdijbier verlangt wordt Ter Dolen blond hergist op fles.
In 2010 werd Ter Dolen Blond verkozen tot 3e beste Belgisch Abdijbier door de Standaard.

Ter Dolen Kriek

Dit jongste brouwsel van kasteelbrouwerij De Dool is een echt succesnummer en bovendien uniek in de wereld als een kriekabdijbier en daarom geschonken in 33cl glazen.
Dit ongefilterd bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 4,5% waar verse kriekensappen aan toegevoegd worden, is gemaakt van 1 soort mout en tarwe en 2 hopsoorten met toevoeging van kruiden als koriander en sinaasappelschillen.
Het is een zoet fruitbier met een citroenzurige toets zonder de echte biersmaak te verloochenen.

Ter Dolen Tripel

Een echt volwaardige volmout tripel van 8,1 % alcoholgehalte van koperblonde kleur. Gebrouwen volgens het Reinheitsgebot met 2 soorten mout en 2 soorten hop die 100% in België worden geteeld.
De Ter Dolen tripel is het superlatief van de typische Ter Dolen malsheid. Door bij het brouwen uitsluitend graan en geen suikers te gebruiken wordt de malsheid nog versterkt en heeft dit bier een rijk mondgevoel. Bij de eerste slokken proef je heel veel zachte tonen, vol van smaak met veel body zonder echt zoet te zijn. De hardere impressies, die dikwijls bij het proeven van granen zijn waar te nemen, zijn door de Ter Dolen gist mooi uitgevlakt tot een evenwichtig geheel. Eens het bier de tong is gepasseerd komt de nasmaak. Met zijn 30 EBU bitterheid is dit bier binnen het Belgisch tripelassortiment zeker geen doetje, bovendien is het een “vol hop” bier. Er wordt dus enkel gebruik gemaakt van natuurlijke hop wat je proeft in de nasmaak wanneer deze tripel een klein minuutje de keel is gepasseerd en er een aangename bitterheid waarneembaar blijft wat je doet verlangen naar een volgende slok!
Deze unieke tripel wordt hergist op fles.